Vem ersätter fuskjobbet?

Vattenskador är något som bär en enorm kostnad i Sverige. Man talar om att fem miljarder kronor varje år går till att reparera sådana. Om man dessutom säger att den genomsnittliga vattenskadan kostar ungefär 30.000 kronor att laga, ja, då förstår man också att det handlar om en hel del.

Tre saker sticker ut som orsaker till varför en vattenskada äger rum:

  • Naturen: Den största boven i dramat handlar om vårt svenska klimat. Då det kan vara varmt på dagen och iskallt under en natt så kan det innebära att rör- och ledningar fryse och spricker så fort de tinar. Här kan man dock inte fullt ut slå ut med armarna och skylla på klimatet. Ett nytt rör spricker inte. Det handlar alltså om en kombination av väder och av bristande kontroller av en fastighetsägare eller en ägare av en villa. Här kan man förebygga genom att kontakta ett företag inom VVS för att - gärna årligen - undersöka skicket på stammarna.
  • Eget arbete: Tyvärr så är det så att många privatpersoner får för sig att de klarar av att dra vatten- och avlopp själva, att de kan jobba i adrum och säkerställa att fuktskydd och fuktspärrar fungerar enligt konstens alla regler utan att ta någon professionell hjälp. Det är till stor del därför många vattenskador ser sin början. Du som privatperson kopplar in en ny diskmaskin i huset i Malmö utan att ta hjälp av en rörmokare från ett företag inom VVS och plöstligt så springer denna läck. Din installation är orsaken. Här kan vi direkt säga att du också är den som kommer att få betala. Anlitar du inte ett företag inom VVS utan renoverar på egen hand - ja, då kommer ditt försäkringsbolag heller inte att ersätta dig.
  • Fuskjobb. Den tredje orsaken till vattenskador handlar om att man som privatperson gör rätt - men där allt ändå blir fel. Du kanske anlitar ett företag för jobb med VVS och så visar det sig att detta företag fuskat så pass mycket att du får en vattenskada. Här ska du naturligtvis bli ersatt - men du kan inte räkna med att bli det. Tyvärr så brukar en process mot ett företag bli extremt långdragen och det är inte sällan som företaget i fråga fördröjer, lovar och drar ut på tiden i syfte att du inte ska orka längre. Det kan kosta mycket. Även om du har en advokat vars arvode till stor del täcks av din hemförsäkring så kommer det att kosta dig pengar. Orkar du driva en process med en oviss utgång? Vi skulle därför, i första hand, rekommendera dig att välja företag med större omsorg.

Hitta rätt företag och slipp bekymmer

Som vi sa. Det bästa sättet att undvika fuskjobb är att minimera riskerna som finns i att anlita ett oseriöst företag inom VVS. Här kommer därför några snabba tips om hur du kan utesluta de värsta fuskarna:

  • Behörighet och certifikat. Se till att företaget är anslutet till någon branschorganisation. Säker Vatten är en kvalitetsstämpel att hålla utkik efter. Företaget ska ha behörighet för arbete i våtrum - annars gäller inte försäkringen.
  • Referenser. Kolla vilka tidigare kunder i Malmö som anlitat företaget och se till att ringa dessa. Ju fler du ringer, desto bättre är det. Referenser är viktiga!
  • Uteslut. Ta in offerter från så många företag som möjligt. Därefter kan du sålla bort de som är billigast - och de som är dyrast. En väldigt lågt pris bör sätta igång varningsklockorna. varför kan just det här företaget inom VVS erbjuda sina tjänster till ett så pass mycket lägre pris än konkurrenterna? Det handlar förmodligen inte om att de håller en högre kvalitet, så mycket törs vi definitivt lova.

På denna sida kan du läsa mer om VVS-arbeten: http://www.vvsmalmö.biz.

21 May 2018

  • En guide till rättsskydd

    Rättsskydd innebär att du har ett skydd mot för höga kostnader vid en rättegång. Detta tecknas via hemförsäkringen. Om detta och mer frågor kring rättsskydd kan du läsa om på denna webbplats.