Arbetstillstånd för dig som vill kunna arbeta i Sverige

Du behöver inte ansöka om arbetstillstånd ifall du är medborgare i ett av alla EU land. Inte heller om du är medborgare i Schweiz. Annars måste du det.

Det kan tyckas underligt att det gäller olika regler för människor beroende på vilket land man kommer ifrån. Det är dock så här att om du är medborgare i ett av de länder som är allierade med EU så gäller att man inom den unionen har ingått ett avtal. Det gör att man kan arbeta inom varandras länder.

EES och Schweiz ingår även i de länderna som avtalat om möjlighet till arbete över gränserna. Men än så länge måste övriga världsmedborgare finna sig i att bli granskade av den myndighet som kallas Migrationsmyndigheterna, om de vill arbeta här.

Arbetstillstånd gör det lättare att arbeta och bo i olika länder

Avtalet som innebär att man slipper söka arbetstillstånd om man tillhör EU, EES eller Schweiz har gjort det lättare för alla att söka arbete och att flytta fram och tillbaka mellan länderna. Skulle något land gå ur alliansen inom eller med EU så kommer det att bli lite svårare. Precis som för jordens övriga befolkning.

Det finns tack och lov experter som hjälper dig att söka arbetstillstånd. De har all kunskap som behövs och vet när det är dags att följa upp din ansökan hos Migrationsverket. Hela tiden från början till slut kommer du att få stöd och hjälp från dem tills ditt ärende är klart.

9 Apr 2023

  • En guide till rättsskydd

    Rättsskydd innebär att du har ett skydd mot för höga kostnader vid en rättegång. Detta tecknas via hemförsäkringen. Om detta och mer frågor kring rättsskydd kan du läsa om på denna webbplats.