Välj egen asyladvokat i Stockholm

Som asylsökande har du rätt att själv välja asyladvokat. I Stockholm finns många asyladvokater, så hur vet man om man valt rätt? Kanske upplever du att den advokat eller jurist du valt inte gör allt han eller hon kan för att hjälpa dig i ditt ärende. Och tyvärr är det så att en del jurister och advokater faktiskt tar på sig för många uppdrag och har svårt att orka eller hinna med att ge sina klienter bästa tänkbara hjälp. Då är det viktigt att tänka på att du alltid har rätt att byta juridiskt ombud. I slutändan är det ju din framtid i Sverige som står på spel. Vill du ha kompetent hjälp med ditt ärende ska du alltid vända dig till en riktig asyladvokat i Stockholm med den relevanta kunskapen och kompetensen.

Advokat går igenom handlingar

Rätten att välja ombud

Varje person som kommer som flykting till Sverige har rätt att få en representant som hjälper till juridiskt med allt från asylansökan till eventuellt överklagande. Migrationsverket betalar detta ombuds kostnader, som kan variera kraftigt. De betalar dock bara ut ett schablonbidrag, vilket gör att vissa duktiga advokater, som är vana att tjäna mycket på sina uppdrag, inte anser att de får betalt för den tid de lägger ned.

Låga krav skapar osäkerhet

Samtidigt finns väldigt låga krav från Migrationsverket på vilka som får representera juridiskt i ett asylärende. Exempelvis är varken F-skattsedel eller juristexamen ett krav, vilket så klart krattar manegen för mindre seriösa aktörer som erbjuder juridisk hjälp i asylfrågor. Väljer man första bästa person som kallar sig jurist och säger sig arbeta med asylärenden är det således lätt att bli lurad, och i värsta fall begår representanten något allvarligt fel under processen, på grund av inkompetens, stress eller något annat. Det har hänt att ansökan om överklagan lämnats in för sent, varpå den asylsökande blir utvisad utan att ens fått sitt ärende prövat i domstol.

Välj en riktig asyladvokat

Du har som asylsökande rätt att byta ombud om du känner att du inte är nöjd. Men det allra bästa är förstås att välja ett pålitligt ombud redan från början. Det du då bör tänka på är att i första hand vända dig till en lite större firma som har advokater som specialiserat sig inom asylrätt.

Att ha en kompetent, aktiv och påläst person som hjälper dig med asylfrågorna kan göra skillnaden för om din ansökan om asyl beviljas eller ej. Se därför till att ta reda så mycket som möjligt om den person du anlitar som ombud. Kontrollera att personen verkligen är advokat, och att han eller hon har jobbat med asylfrågor förut. Fråga också hur många andra uppdrag advokaten har just nu. Det är tyvärr vanligt att vissa advokater tar på sig alldeles för många uppdrag för att kunna hantera dem alla på ett korrekt sätt, något som skapar en stor rättsosäkerhet för de klienter som drabbas. Lägger du bara ned lite tid kommer du att hitta en asyladvokat som verkligen gör allt som står i hans eller hennes makt för att hjälpa dig och din familj.

5 Jan 2020

  • En guide till rättsskydd

    Rättsskydd innebär att du har ett skydd mot för höga kostnader vid en rättegång. Detta tecknas via hemförsäkringen. Om detta och mer frågor kring rättsskydd kan du läsa om på denna webbplats.