De flesta som gillar att fixa hemma vet nog ungefär vad de klarar av och när det är dags att anlita professionell hjälp. För de flesta går den gränsen vid el och VVS. Listan på elinstallationer man får göra själv är väldigt kort, det är i princip inte tillåtet att fixa med elen hemma över huvud taget, med undantag av mindre ingrepp som att byta strömbrytare och eluttag. Vad gäller VVS får man faktiskt göra det mesta själv, om man bor i villa. I bostadsrättsföreningar och hyreslägenheter krävs dock nästan alltid att man anlitar rörmokare.
Koppla inte vatten själv
Att dra vattenledningar själv är inte heller att rekommendera. Ledningar som döljs bakom väggar och inte är kompetent dragna och kopplade kommer att börja läcka förr eller senare, och det kan leda till allvarliga problem med fuktskador. Har du då gjort jobbet själv kommer du inte att kunna få någon ersättning från ditt försäkringsbolag, och att åtgärda skadorna blir dyrt. Men vad händer om du anlitar en professionell rörmokare och du ändå får en vattenskada? Vem ska betala då?
Inte alla rörmokare i Stockholm kan garantera ett bra jobb
I Stockholm finns tusentals rörmokare. En del jobbar i egen firma, med enskilda jobb åt privatpersoner eller som underleverantörer på större entreprenader, andra är anställda av större VVS-firmor. De flesta är mycket duktiga, men visst finns det rörmokare i Stockholm som slarvar och inte bedriver en seriös verksamhet. Det man måste göra som kund är att försäkra sig om att rörmokaren bedriver en bra verksamhet, att han har rätt behörigheter och även bra rykte från tidigare jobb. Man ska aldrig chansa när det gäller rörmokare, särskilt inte i Stockholm.
Försök nå en uppgörelse direkt
Om en rörmokare gör ett jobb hos dig som senare leder till en läcka och en vattenskada, ska du i första hand kontakta rörmokaren. En seriös rörmokare har garanti på sitt jobb och åtar sig att betala för skadorna. Det blir då antagligen en uppgörelse mellan ditt försäkringsbolag och rörmokaren. Om rörmokaren vägrar att betala för skadorna och det inte finns någon kvalitetsgaranti på jobbet i avtalet, kan du vända dig till allmänna reklamationsnämnden, ARN. ARN har ingen beslutanderätt, och en rörmokare är inte skyldig att följa ARN:S rekommendationer, men de flesta i branschen gör det, eftersom det inte anses seriöst att ignorera ARN. De som gör det hamnar bland annat på tidningen Råd & Röns ”svarta lista” och får svårare att få jobb.
Kontakta en advokat och lämna in en stämningsansökan
Om din rörmokare trots ARN:s rekommendationer inte ersätter dig för den uppkomna skadan, kan du som sista utväg stämma honom inför domstol. Du bör då kontakta en advokat och få hjälp att ämna in en stämningsansökan till tingsrätten, där du redogör för ditt ärende och bifogar dokumentation av skadorna och andra uppgifter kring avtalet. Därefter får ni som parter i målet uttala er inför rätten, som sedan beslutar om du har rätt till ersättning eller ej. Blir rörmokaren dömd till att betala ersättning för skadorna han orsakat ska han också betala dina rättegångskostnader. Det är dock väldigt få fall i Stockholm som går så långt som till domstol. De flesta tvister brukar lösas innan dess, antingen direkt vid kontakt med rörmokaren eller efter ARN:S rekommendation.
Andra inlägg
- Fördelarna med att anlita en privatdetektiv
- Få trygghet och kompetens i din vårdnadstvist i Göteborg
- Konkurs – Så hanterar du situationen på bästa sätt
- Advokat Malmö - tips och råd
- Aktieägaravtal – skydd för delägare
- Arbetstillstånd för dig som vill kunna arbeta i Sverige
- Den enkla vägen till arbetstillstånd
- Juridisk vägledning för att få umgängesrätt
- Affärsjuridik i Göteborg för dig och ditt företag
- Viktigt att söka hjälp även om man är osäker på om det var våldtäkt