Sätt familjen först

Många framtida konflikter skulle undvikas om man bara skrev ordentliga judiska livskontrakt. Att upprätta ett testamente, samboavtal eller äktenskapsförord är något omtänksamt.

Behöver man verkligen skriva olika kontrakt med sina nära och kära? Naturligtvis inte, men om man vill undvika konflikter och bråk ska man göra det. Visst älskar man varandra idag, och man kommer överens och är bästa vänner. Men ändå kan konflikter uppstå vid separation, skilsmässa eller arv. Det är heller inte alltid det är en skilsmässa som är orsaken till en separation. Make eller maka kan avlida och det kan finnas barn från tidigare äktenskap med i bilden. Genom att upprätta ett äktenskapsförord eller samboavtal reder man tillsammans ut vad som gäller. Det kan vara att man exempelvis vill att sommarstugan som mormor och morfar själva byggde ska fortsätta tillhöra släkten och inte delas vid en eventuell skilsmässa. Allt behöver inte förbli enskild egendom utan man kan lyfta ut endast vissa delar.

Anlita en expert på familjerätt

För att avtalen ska bli korrekt utförda och gälla är det bra om man tar hjälp av en jurist eller advokat specialiserad på familjerätt. På advokatsamfundets hemsida finns bra information om hur man bäst går tillväga. Där finns även en sökfunktion där man hittar advokater specialiserade på familjerätt i Göteborg och andra orter. Ett annat sätt kan vara att fråga någon i bekantskapskretsen om de känner till en skicklig jurist inom familjerätt. En advokat tar betalt per timme men ska i förväg kunna göra en uppskattning om hur mycket det kommer att kosta.

15 Feb 2021

  • En guide till rättsskydd

    Rättsskydd innebär att du har ett skydd mot för höga kostnader vid en rättegång. Detta tecknas via hemförsäkringen. Om detta och mer frågor kring rättsskydd kan du läsa om på denna webbplats.