Har du råkat ut för ett fuskjobb i samband med en köksrenovering?

Rot-avdraget har öppnat både möjligheter och plånböcker. Att man som privatperson kan anlita professionell hjälp för renoveringar, tillbyggnader eller nybyggnationer och dra av 30% - tidigare 50% - av den totala arbetskostnaden är naturligtvis väldigt tilltalande. Dessutom har det skapat fler jobb och skapat fler företag.

Tyvärr finns en baksida av medaljen också. Detta i form av undermåliga jobb och i vissa fall rena fuskjobb. Man kan även höra skräckhistorier där exempelvis en familj i Stockholm betalat dyrt för en omfattande köksrenovering och där företaget man anlitat - halvvägs in i projektet - slutar att dyka upp.

Antalet konflikter har ökat och tyvärr så är det inte helt lätt att vinna en tvist mot ett byggföretag. Vare sig civilt eller genom att kontakta exempelvis ARN eller någon branschorganisation. Det man får vara beredd på är att ord ofta står mot ord och att det brukar ta lång tid innan man rett ut alla delar. Rätt juridiskt hjälp underlättar och hjälper definitivt; men det är långt ifrån någon garanti på att man vinner ett sådant tvistemål i rätten.

Som kund kan man hamna i en situation där man känner sig hjälplös och där man väljer att gå vidare med en annan firma som slutför den köksrenovering man påbörjat. Detta till ett väldigt mycket högre pris än vad man skulle behövt betala. Vet man med sig att man gjort rätt så bör man lita på våra rättsliga instanser, anlita en jurist och ta saken vidare. Råkar man ut för ett fuskjobb så ska man inte drabbas ekonomiskt, det räcker med all annan skada som man drabbas av.

Hitta rätt företag i Stockholm direkt

Det går att undvika fuskjobb och på det stora hela så handlar det om att välja rätt företag. Ska du göra en köksrenovering i Stockholm som kräver professionell hjälp så måste du vara beredd på att undersöka vilka aktörer som finns.

Ta in offerter, undersök referenser och försök att skapa sig en bra bild av vilket företag du har att göra med även i övrigt. Då du skriver avtalet så bör du se till att detta är utformat på ett sätt som är begripligt för dig. Du ska inte signera ett avtal som har 30 sidor och som är skriven på någon typ av obegriplig juristsvenska. Det ska gå att förstå - och således kunna peka på om något blir fel.

Gällande betalningen så bör denna ske i efterhand och då din köksrenovering är besiktigad. Man kan dock - i och med att en köksrenovering är ett så pass omfattande projekt - komma överens om att delbetala och ge en viss summa för varje moment som blivit klart. Betala dock aldrig hela summan innan jobbet är påbörjat. De flesta företag är ärliga och kompetenta. Tyvärr för dessa så måste man idag behandla alla företag på samma, något nitiska sätt, och detta som en följd av några enstaka ruttna ägg i korgen.

17 Oct 2019

  • En guide till rättsskydd

    Rättsskydd innebär att du har ett skydd mot för höga kostnader vid en rättegång. Detta tecknas via hemförsäkringen. Om detta och mer frågor kring rättsskydd kan du läsa om på denna webbplats.